El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Lleida acull el IX Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya

La Catedral de Lleida va acollir el diumenge la cloenda del IX Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, celebrat a Lleida. A continuació us deixem amb un resum del congrés. 

Tot el que comença té un final, però el final pot ser l’inici de tot, pels cristians, la Passió i la Mort de Jesuscrist acaba amb la Resurrecció que és l’inici de tot.

El Congrés ha aglutinat més de 125 persones d’arreu del territori català i agraïr especialment als que han vingut de mes lluny com els nostres companys confrares de la Catalunya Nord, concretament de Perpinyà i que una nombrosa representació de la Congregació de la Sang d’aquesta localitat francesa ens han acompanyat durant tot el congrés.

L’inici del Congrés va tindré lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament de Lleida, donant la benvinguda a tots els congressistes i el nostre Bisbe Salvador Giménez ens acompanyà en l’acte inaugural, amb la ponència de Joan Ramon Gonzalez, que ens endisar en el món de les Confraries històriques que va tenir la ciutat de Lleida, gràcies als diferents llocs de culte i les diferents catedrals que ha tingut la nostra ciutat.    

Dissabte al matí es van concentrar totes les ponències i comunicacions, en el incomparable marc de l’Acadèmia Mariana de Lleida, així hem conegut de primera mà com un petit poble de Les Garrigues, amb només 723 habitants i gràcies a la seva empenta i treball de recerca,   han estat declarats elements festius patrimonials d'interès nacional i inscrits al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Es tracta de dos esdeveniments arrelats i participatius, expressió d’una religiositat popular que identifica la vila i els seus habitants en les celebracions del cicle de la Setmana Santa.

Era el torn de les comunicacions, i a tall de resum poder dir que "Una bona catequesi per a viure i comprendre que és la Setmana Santa"

Xavier Sirolla presenta el llibre recentment publicat sobre la Setmana Santa de Reus, que ha publicat Mn. Estanislau Figuerola.

Mn. Estanislau és un diaca amb molta trajectòria, persona molt implicada en la vida religiosa i cultural de Reus. Actualment és diaca i rector de diferents parròquies, després d’haver estat molt de temps diaca arxiprestal i permanent de Reus, així com consiliari de la Comissió de Confraries de la Setmana Santa de Reus.

El llibre, objecte de la comunicació, té origen en les poesies que ha anat inspirant al llarg dels anys els passos i misteris de la Setmana Santa de Reus, essent la dita més antiga de 1996 i la més recent de la Setmana Santa de 2018. El nucli del llibre ve donat per les 23 rimes originals acompanyades de 27 imatges fotogràfiques que intenten copsar el moment i el missatge.

La tercera ponència a càrrec de Jordi Curcó, historiador, periodista i relator de la Setmana Santa de Lleida.

La Setmana Santa de Lleida també és fe, també són emocions, també són fets i transcendència. La Passió, Mort i Resurrecció de Jesús han passat a ser una expressió de cultura popular, d’expressió pública de la fe.

El poble amb el recolliment, la pregària, també gaudeix i parlar de Setmana Santa és parlar de moltes coses: palmes i palmons, de rosaris de sucre, de canalla, d’estrenes, de Via Crucis, de passions, de ritus i actes sagramentals de la fe i el misteri, del Miserere, de Saetes, de Caramelles... parlar de manaies, de testaferros, d’armats, de jueus, de  manoles i dones amb ‘mantilla’, de portants de la Santa Creu, de costaleros, de porta-estendarts i pendons, de passos, d’art sacre al carrer, d’art, escultors i restauradors....de campanes, matraques i tambors.. de danses i moixigaines... d’abstinència però també de cassoleta, bunyols .... parlar de Setmana Santa és parlar del Tríduum Pascual amb una basta extensió de cultura popular i goig dels creients i els no creients també.

La Setmana Santa ha donat quantitat d’expressions: plorar més que una Magdalena, per a més INRI, ja li han fet la Creu, la processó va per dins, treure el Sant Cristo Gros, o endavant les atxes...

La Setmana Santa és com la festa del poble, del poble cristià. Que barreja fe i religiositat popular. Arreu de pobles i ciutats, també a Lleida. I han de continuar donant aquest missatge de religiositat i fe, sinó perdrien la seva essència i importància.

Les processons han estat i són una bona aproximació a l’evangeli al peu del carrer, per la convivència, per la pau... aquest és el missatge que han donat els confrares a les processons.

Josep Ignasi Boada,  sots-prefecte de la Reial i Venerable Congregació de la Sang de Tarragona, va fer una altra de les comunicacions al congrés. La va centrar en l'aniversari que farà el proper any la Sang de Tarragona.

"Tots tenim entre mans unes entitats molt velles".

Sovint a la televisió i a la premsa es parla de 40 aniversari del carnestoltes, del 30 aniversari de la festa de... però les confraries i germandats a Catalunya són tradicions centenàries. Però més enllà de l'antigor, s'ha d'anar en compte perquè moltes van créixer sobre el pal de paller de la fe cristiana, de la religiositat popular i han estat part de la cultura d’un poble. Entitats que en molts casos són centenàries perquè n’hi ha del s. XV, del XVI... i també recents.

I per finalitzar les comunicacions i abans de la presentació de les candidatures, Jordi Merino, secretari de la Coordinadora de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, ha centrat la seva comunicació en la realitat actual de les Processons infantils arreu del territori català, amb un detallat treball de recerca i gràfics de l’evolució d’aquesta situació actual a les diferents contrades de Catalunya.

La Selva del Camp acollirà, el Xè Congrés Català de confraries,

La Selva del Camp ha presentant la seva candidatura per a organitzar el proper congrés, el desè, de confraries de Setmana Santa.  Després d'escoltar i gaudir la proposta, directors i directores dels congressos catalans han acceptat per unanimitat i per aclamació la candidatura. Així doncs, ens veurem a la Selva del Camp. Moltes felicitats.

Patrimoni, llegat i història, la tarda  del dissabte va ser ocupada pels i per les congressistes del IX congrés català de confraries de Setmana Santa per conèixer el llegat patrimonial i religiós de Lleida.

Es va visitar, entre d'altres, el Museu, l’oratori de la Congregació dels Dolors, la capella del Peu del Romeu, i l’Església de la Sang.

Per finalitzar aquest resum, dir que al congrés no tot ha estat ponències, visites i comunicacions, el veritable sentit del Congrés es la trobada dels participants, els intercanvis a les pauses, l'ajuda d’uns als altres en la millora dels demés i és d’on podeu treure realment les conclusions:

Som entitats d’Església, la manifestació pública de fe que fem fora de l’Església l’hem de portar també dins de l’Església, amb comunió amb els rector i mossens de les parròquies, potenciant la vivència del sentit d’Església durant tot l’any litúrgic i no només durant la Setmana Santa, s’ha de fer cura del patrimoni històric de les entitats, moltes centenàries i de segles de tradició i som el llegat que ha de deixar emprenta de cara a les noves generacions, la tradició no està oposada a l’actualització i hem d’utilitzar les noves plataformes per fer difusió del missatge de Jesús, i de la mateixa manera que Lleida ha acollit els participants amb els braços oberts, les confraries, congregacions i germandats han de ser punt d’encontre, de trobada i acollidors, no valorant les diferents situacions econòmiques de les persones sino la seva fe i treballar en grup i en sentit de germandat.

Per últim i finalitzar agrair als col·laboradors i institucions que han fet possible la cel·lebració del Congres a Lleida, al Bisbe Salvador pel recolzament, agrair als ponents, Joan Ramon Gonzalez, Adelina Freixinet, Josep Martí, Jordi Curcó, a les comunicacions de Josep Ignasi Boada, Mn. Estanislau Figuerola, Jordi Merino, el compartir amb tots nosaltres el seus treballs, i també agrair al Director del Congrés, Joan Luque, al Director del Secretariat de Confraries, José Manuel Gómez i l’equip de treball del Congrés de Lleida l’organització d’aquesta trobada que esperem hagi estat enriquidora en el coneixement, en la cultura de la nostra ciutat, i alhora  també ens pleni en l’espiritual, ens trobem a la Selva del Camp en el Xè Congrés de Confraries.